Sosyal Medya

Güncel

Asırlar öncesinin İstanbul’una yolculuk

İstanbul Deniz Müzesi’nde Pitoresk İstanbul adlı dijital bir sergi açıldı. 19’uncu yüzyıl ressam seyyahlarının İstanbul'u, dijital seyahatnameler olarak dev boyutlu perdelerde canlandırıldı. 200 yıl öncesinin İstanbul'una gizemli bir yolculuğa çıkmak isteyenler için sergi 22 Mayıs tarihine kadar açık olacak.



Eski Ä°stanbul'a uzanan 200 yıllık bir yolculuk, 19’uncu yüzyıl Avrupalı ressam seyyahların gözünden payitaht Ä°stanbul manzaraları, Ä°stanbul'un geçmiÅŸine uzanan bir sergi Pitoresk Ä°stanbul.

Fransızca bir kavram olan pitoresk; ''Yüzyıllar öncesinin mimarisini ya da manzaralarını resmedilmeye değer cezbedici ve gizemli güzellikler'' anlamını taşıyor. Romanı yazılan, kitaplarla zenginleştirilen, müzikleri bestelenen, resmin ve edebiyatın teknoloji ile harmanlandığı pitoresk sergisinde; 1800'lü yıllarda İstanbul'a gelen Antoine İgnace Melling, Joseph Schranz, Thomas Allom, William Henry Bartlett, John Frederic Lewis ve İvan Ayvazovski'nin İstanbul'u; dijital seyahatnameler olarak dev boyutlu perdelerde canlandırılıyor.

Serginin ilk bölümünde 6 sanatçı için interaktif ekranlardan ayrı ayrı bilgiler veriliyor. Sanatçılara ait orijinal eserlerin de sergilendiÄŸi bu bölümün ardından 4,5 metre yüksekliÄŸinde ve 60 metre uzunluÄŸunda dev yüzeylerin bulunduÄŸu salondaysa; 19’uncu yüzyıl Ä°stanbul görünümleri, döneminin müzikleri eÅŸliÄŸinde 35 dakikalık görsel bir şölen sanat everlere sunuluyor.

Tarih ve enstalasyon çalışmaları, gravür ve tabloların büyütüldüğünde ortaya çıkardığı ilginç detayların yer aldığı sergi; Ä°stanbul Deniz Müzesi’nde 22 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.